Om Villa Haugen

Et hotell i «særklasse» hvor alle gjester blir «sett»!

«For et sted, dette er uten tvil en perle. Dette må man oppleve for å kunne forstå» (gjest på Villa Haugen).

Grøtøy som et gammelt handelssted har en historie som går over 400 år tilbake i tid. Kårboligen Villa haugen som ble til et hotell – har selv en over 100 år lang historie. Huset ble bygget under handelsstedets storhetstid og var i sin tid Nord-Norges mest påkoste bygning.

Siden 2018 har Villa Haugen vært et overnattings- og serveringssted.  

Visjon

Være det naturlige valget for gjester som ønsker å finne en indre ro gjennom å koble av med god mat i vakre og historiske omgivelser.

Misjon

Være et fristed hvor gjester kan senke skuldrene, nyte øyeblikket og få en dejavu følelse av at her er det godt å bare være.

Verdier

Gjestene i fokus
Tro til stedets historie
Være tilstede i øyeblikket
Kvalitet i alt vi gjør
Miljøbevisst

Historien

Villa Haugen var en del av Grøtøy gamle handelssted i Steigen, Nordland. Handelsstedet ble etablert i 1690 og var regnet som et av de viktigste og mest innflytelsesrike handelssted i Nordland frem til det gikk konkurs i 1923. 

Etter at det Telegrafhuset brant ned i 1907, ble det bestemt å gjenoppbygge dette og i tillegg bygge en ny kårbolig som fikk navnet Villa Haugen.  

Etter konkursen i 1923 ble deler av Grøtøy handelssted solgt, revet og brukt som byggematerialer andre steder. I første omgang påvirket ikke dette Villa Haugen – men i 1948 ble huset revet og flyttet til Badderen i Troms hvor det ble brukt til bygging av et nytt hus – dog i en noe annen form. I 50 år frem til 1998 var det kun grunnmuren av Villa Haugen som kunne ses. Men mellom 1998 til 2000 ble huset gjenoppbygd på den gamle grunnmuren basert på de originale arkitekt- tegningene. 

Villa Haugen ble overtatt av dagens eiere i 2014 og omdannet til et Boutique hotell i 2016. Huset har siden gjennomgått store oppgraderinger for å få frem tidligere storhet og noe av den “glamorøse” følelsen som huset hadde tidlig på 1920 tallet. Det er i tillegg bygget et nytt servicebygg som stod klart i 2021.

Det arbeides for tiden med å utvikle en tidslinje som skal illustrere de viktigste hendelsene ved handelsstedet og Villa Haugen.

Interiøret

Hovedhuset
Alle møbler og øvrig interiør gir uttrykk for storheten og eksklusiviteten som preget originale Villa Haugen tidlig på 1920-tallet. Mesteparten av møblene er enten kjøpt gjennom internasjonale auksjonshus ala Sotheby i London eller hos nåværende kjente klassiske møbelselskap som Scappini og Selva. Tanken har vært og er at interiøret i størst mulig grad skal gjenspeile storhetstiden før handelsstedet gikk konkurs.

I hovedhusets første etasje finner man hotellets spisestue, egen bar samt to mindre oppholdstuer. Andre etasje inneholder fem soverom med 10 sengeplasser – alle med havutsikt. To av soverommene har egen balkong med utsikt som nesten kan ta pusten fra deg. Alle soverommene har egne bad.

Servicebygget
Her finnes et nytt kjøkken samt en spisesal som benyttes til frokost og lunsj. Dette spisestedet er innredet i en mer morderne stil – og kan også om ønskelig benyttes som et møterom. 

Møtefasilitetene
Disse er lokalisert i vårt naust. I første etasje finner man serverings- og oppholdsfasiliteter – inklusive et bad med toalett og dusj. I andre etasje ligger møterommet. Her er det plass til ca 12-15 personer. I naustområdet finnes for øvrig både stamp og sauna.

Bærekraft

Villa haugen er opptatt av bærekraft og sosialt ansvar. Vi arbeider kontinuerlig for å redusere utslipp, ta vare på utsatte naturområder og støtte lokalsamfunnet gjennom mest mulig lokal handel og bruk av lokale kortreiste matvarer.  Målet er at vårt miljøavtrykk skal være minst mulig. 

Avfall
Vi har installert et minirenseanlegg for rensing av avløp og dermed unngå forurensing til sjø. Restavfall, glass, metall, plast mm. sorteres og fraktes tilbake til fastlandet og leveres til eget kommunalt avfallsanlegg. Flasker pantes.

Byggeaktiviteter
All byggeaktivitet  gjennomføres «manuelt» – dvs vi unngår benytte maskineri som medfører store naturinngrep selv om dette betyr at det tar lengre tid.  

Råvarer
I tillegg til å dyrke egne grønnsaker og urter – så henter vi det meste av våre råvarer fra nærområdet. Vi forsøker etter beste evne og støtte opp under lokale leverandører og produsenter – både innenfor landbruk og fiske.

Eierne, Unni og John Magne

I mange år hadde vi en drøm om å skaffe oss et sted et eller annet sted i verden hvor vi kunne drive et overnattingssted og/eller en liten restaurant. Da vi i 2014 kjøpte Villa Haugen som familiens feriested, begynte vi etter hvert å innse at denne drømmen kunne la seg realisere.  Våren 2016 bestemte vi oss for å starte prosessen med å omregulere Villa Haugen til et overnattings- og serveringssted. Vi sa opp jobbene våre og dro nordover. Ingen av oss hadde særlig erfaring med å drifte denne type virksomhet. Huset er tross alt lokalisert på en øy, så vi visste det ikke ville bli helt enkelt logistikkmessig. Mye av materialene og utstyret som er blitt fraktet ut til øya – er kommet luftveien med helikopter. Annet utstyr er fraktet med egen båt og båret ca 100 meter fra egen brygge og opp til huset. Det positive er at vi er bedre trent enn de fleste på vår alder og sånn sett ikke har behov for å frekventere treningssenter. 

P.t. er det Unni og John Magne som ivaretar alle oppgaver som henhører til det å drive et overnattings- og serveringssted – de lager selv all mat, tar i mor gjester, står for rengjøring, utbygging og vedlikehold, mm. 

Roller og ansvar

Unni Johnsen

Daglig Leder
Epost: unni@villahaugen.com 
Mob.: +47 454 11 416

John Magne Birkeland

Styreformann
Epost: john@villahaugen.com
Mob.: +47 913 45 602

Samarbeidspartnere

Rib Steigen / Nordskot Brygge (Sea Sport Center)
Vi har en avtale med Rib Steigen som innebærer at våre gjester på forespørsel kan hentes med ribb i Bodø og fraktes til Grøtøy og vice versa. I den grad gjester ønsker å se mer av Steigenområdet eller sågar ta en tur over Vestfjorden til Lofoten – er det også mulig å bestille Rib Steigen for dette formålet.  For mer informasjon se www.ribsteigen.no

Manshausen
En av våre naboøyer er Manshausen. Her kan vi bestille ulike former for aktiviteter til våre gjester, eksempelvis dykking, klatring, fjellturer, kajakkleie, mm. For mer informasjon se www.manshausen.no

Naustholmen – Adventure Island
Dette er også en naboøy som er forbundet med bro til Grøtøy. I samarbeid med Naustholmen kan vi tilby våre gjester aktiviteter som kajakkleie, mm. For mer informasjon se www.naustholmen.com 

Steigen Kystmuseum
På Nordskot finnes det et lokalt kystmuseum som kan være verdt et besøk. Kystmuseumet fokuserer på områdets rike fiskekultur/historie og har flere gamle båter og utstyr utstilt. For mer informasjon se Facebook

Hvordan reise til Grøtøy

Fra Bodø, mot nord:

  • Hurtigbåt – fra Bodø havn og tar ca 1,5 timer til Nordskot (se – Billetter & Båtrute)
  • Langs veien – fra Bodø flyplass er det ca 3.5times kjøretur med bil/buss til Nordskot (se – Veikart)
  • Med rib – fra Bodø til Grøtøy ca 45 minutter (se – Rib Steigen)

Fra Svolvær, mot sør:

  • Hurtigbåt – fra Svolvær sentrum ca 2 timer til Nordskot (se – Billetter & Båtrute)
  • Langs veien – fra Svolvær sentrum tar dt omtrent 4,5 time med bil/buss til Nordskot (se – Veikart)
  • Med rib – fra Svolvær sentrum til Grøtøy ca 35 minutter (se – Rib Steigen)

Avstand fra fastland (Nordskot) til Grøtøy:

  • Villa Haugens egen båt – ca 5 minutter

Vi søker ansatte

Priser og betingelser

Her finner du en oversikt over de standard priser og betingelser som gjelder for Villa Haugen.

Ved lengre opphold og for grupper større enn 6 personer, gjelder egne priser og betingelser. 

For mer informasjon – kontakt oss på post@villahaugen.com.